Okulumuzda Deprem Tatbikatı Yapıldı

Okulumuzda Deprem Tatbikatı Yapıldı

Kurumumuz da 12 Ekim  2023 tarihinde deprem tatbikatı gerçekleştirildi.Deprem Tatbikatı ile tahliye tatbikatı en seri bir şekilde icra edildi. Deprem ve Tahliye  durumunda nasıl davranılacağı uygulamalı olarak kurum öğrenci ve çalışanlarına uygulamalı olarak anlatıldı.Kurumumuz Sivil Savunma Kulübü Öğretmenleri Yusuf Ziya ALAKUŞ  rehberliğinde icra edilen tatbikata tüm kurum çalışanları ve öğrenciler katıldı.12.10.2023 Perşembe günü icra edilen Deprem ve Tahliye Tatbikat 45 saniye ile kurumumuz öğrenci ve personeli başarılı bir şekilde tahliye edildi. Tahliye sürecinden sonra toplanma alanında öğrenci ve kurum çalışanları Deprem ve Tahliye hakkında bilgilendirildi. Deprem Tatbikatını başarılı bir şekilde koordine eden Kurumumuz Sivil Savunma Kulübü Öğretmenleri Yusuf Ziya ALAKUŞ ile Bulut ÖNCÜ hocalarımıza ve tatbikata katılan tüm katılımcılara kurum adına teşekkür ederiz.

12.10.2023 138

Peki Deprem Esnasında Nasıl Davranılmalı ...

DEPREM ANINDA EV İÇERİSİNDEYSENİZ;


§  Kesinlikle panik yapılmamalıdır.

§  Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.

§  Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.

§  Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.

§  Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN, Düşmemek için sabit bir yere TUTUN
Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır.

§  AKUT'un sırasıyla belirlediği "Yat/Çök-Korun/Kapan-Tutun" hareketini detayları

§  Yat: Yere yüzüstü yatma, ya da yan yatarak bacakları karına çekme (cenin) şeklindedir.

§  Çök: Özellikle masa altı gibi yerlerin tercih edildiği hallerde uygulanır. İki diz üzerine çökülerek vücut öne eğilir.

§  Korun/Kapan: Deprem sırasında çevremizden üzerimize düşecek ya da devrilecek cisimlere karşı kendimizi koruma durumunu ifade eder.

§  Korun: Özellikle baş bölgesinin korunması birinci önceliktir, yastık ya da başka bir cisimle başı 'korumak'

§  Kapan: Başımızı kollarımızın arasına alarak 'kapanmak'

§  Tutun: Deprem sırasında salınan koltuk ve oturma grubu gibi ağır ve büyük cisimlere tutunarak onlarla beraber sallanabilir ve sizi ezmelerine engel olursunuz.

§  Balkona çıkılmamalıdır.

§  Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.

§  Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır.

§  Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır.

§  Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.

§  Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır.

§  Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır.

§  Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir.

§  Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir.

§  Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında veya yanında; koridorda ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.

§  Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulmalıdır.

 

DEPREM ANINDA AÇIK ALANDAYSANIZ;

 

§  Enerji hatları ve direklerinden, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşılmalıdır. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olunmalıdır.

§  Toprak kayması olabilecek, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunulmamalıdır. Böyle bir ortamda bulunuluyorsa seri şekilde güvenli bir ortama geçilmelidir.

§  Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olunmalıdır.

§  Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olunmalıdır.
Deniz kıyısından uzaklaşılmalıdır.

 

DEPREM ANINDA ARAÇ KULLANIYORSANIZ;

 

§  Sarsıntı sırasında karayolunda seyir halindeyseniz;

§  Bulunduğunuz yer güvenli ise; yolu kapatmadan sağa yanaşıp durulmalıdır. Kontak anahtarı yerinde bırakılıp, pencereler kapalı olarak araç içerisinde beklenmelidir. Sarsıntı durduktan sonra açık alanlara gidilmelidir.

§  Araç meskun mahallerde ya da güvenli bir yerde değilse (ağaç ya da enerji hatları veya direklerinin yanında, köprü üstünde vb.); durdurulmalı, kontak anahtarı üzerinde bırakılarak terk edilmeli ve trafikten uzak açık alanlara gidilmelidir.

§  Sarsıntı sırasında bir tünelin içindeyseniz ve çıkışa yakın değilseniz; araç durdurulup aşağıya inilmeli ve yanına yan yatarak ayaklar karına çekilip, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. (ÇÖK-KAPAN-TUTUN)

§  Kapalı bir otoparkta iseniz; araç dışına çıkılıp, yanına yan yatarak, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. Yukarıdan düşebilecek tavan, tünel gibi büyük kitleler aracı belki ezecek ama yok etmeyecektir. Araç içinde olduğunuz takdirde, aracın üzerine düşen bir parça ile aracın içinde ezilebilirsiniz.

 

DEPREM ÇANTAMIZDA OLMAZSA OLMAZLAR NELER?

AKUT'un el kitabında "Acil Durum Seti – 72 Saatlik Yeterlilik Seti" olarak adlandırılan deprem çantasında olması önerilen malzemeler şunlar:

§  Su

§  Yiyecek. Kolay bozulmayacak (konserve vb.),

§  İlk Yardım Seti (eczanelerde satılmaktadır),

§  Pilli radyo ve yedek pilleri,

§  El feneri (yedek pil ve ampulleri ile),

§  Kibrit / çakmak,

§  Kalem, kağıt,

§  Düdük,

§  Hijyenik ped v.b. ,

§  Battaniye,

§  Nakit para,

§  Sigorta poliçeleri, bonolar, hisse senetleri, kontratlar, senetler v.b. ,

§  Pasaportlar, sigorta kartları, doktor kayıtları v.b. ,

§  Değerli ev eşyalarının envanteri, önemli telefon numaraları.

§  Öte yandan ayrıca bebekli ailelerin de mama, bebek bezi, biberon ve yedek giysi gibi malzemeler alması da öneriliyor.

 

NOT: Hazırlanan bu çantanın evde yaşayan herkesin kolay ulaşabileceği bir yerde tutulması gerekiyor.

 

12-10-202312-10-202312-10-202312-10-202312-10-202312-10-2023